Lietuvos žmonių su negalia sąjunga

Lietuvos žmonių su negalia sąjunga logo

Neįgalieji gali drąsiai turistauti Vilniuje, Utenoje, Jurbarke ir Šiauliuose

gargzdai

Lietuva iš daugelio Europos valstybių išsiskiria natūraliais gamtos turtais: žaliuojančiais miškais, unikaliomis gamtos vietovėmis ir architektūros objektais, įtrauktais į svarbiausius pasaulinius saugomų objektų bei kultūros paveldo sąrašus. Visa tai kartu sukuria unikalią, turtingą ir vaizdingą Lietuvos kultūrą. Turime kuo didžiuotis ir privalome tai daryti.

Vyrauja nuomonė, kad kultūros paveldo, meno ir gamtos objektai Lietuvoje yra nepritaikyti neįgaliųjų poreikiams, todėl retai žmones su negalia galima sutikti muziejuose, turizmo traukos vietose. Todėl iškilo būtinybė atrasti savo šalį iš naujo patiems.

Ignalina, Šiauliai, Telšiai, Zarasai, Anykščiai, Molėtai jau gali didžiuotis turį neįgaliesiems pritaikytus turistinius maršrutus. Maršrutai yra išbandyti ir įvertinti Lietuvos žmonių su negalia sąjungos ekspertų. Informacija apie juos yra laisvai prieinama interneto svetainėje www.beslenksciu.lt skiltyje „Maršrutai“. Svetainė yra pritaikyta mobiliesiems telefonas, tad keliauti pasirengę neįgalusis gal stebėti savo maršrutą interaktyviame žemėlapyje.

„Mes esame įsitikinę, kad turizmo objektų prieinamumas – tai neįvertinta ekonominio augimo galimybė turizmo sektoriui“, – sako projekto koordinatorė. „Eurostat“ tyrimo duomenimis net 215,5 milijonai Europos gyventojų išsakė poreikį, kad turizmo objektai būtų pritaikyti neįgaliesiems, net 70 % iš šių asmenų turi fizines ir finansines galimybes keliauti. Be to, tyrimas atskleidė, kad asmenys su negalia retai keliauja vieni, taigi potencialios rinkos skaičius siekia apie 133 milijonus Europos gyventojų. Lietuvoje turistinių maršrutų, pritaikytų neįgaliesiems yra nedaug, tačiau Lietuvos žmonių su negalia sąjunga aktyviai bendradarbiaudama su Kultūros paveldo departamentu, Turizmo informavimo centrais ir kitomis organizacijomis populiarina ir skleidžia neįgaliesiems pritaikytos aplinkos idėją.

Turistiniai maršrutai, pritaikyti neįgaliesiems yra sudėtinė dviejų projektų dalis:

„Socialinės gerovės kūrimas, atstovaujant neįgaliųjų teises“. Projektas yra iš dalies finansuojamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo NVO programos Lietuvoje fondo.
„Turistiniai maršrutai prieinami visiems“. Projektas yra iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas