2014 m. geriausiai pritaikyto miesto apdovanojimas skirtas Geteborgui

ACA apdovanojimas

Europos Komisija ketvirtą kartą paskelbė geriausiai visų gyventojų poreikiams pritaikyto Europos miesto nominaciją. Tradicija tapusio Europos Komisijos prieinamiausio miesto konkurso (Access City Award) nugalėtojo laurai šiemet atiteko Geteborgui. Konkursą rengia Europos Komisija ir Europos neįgaliųjų forumas. Apdovanojimas įteiktas Briuselyje per renginį „Visiems pirtaikytas turizmas Europoje“, skirtą Europos neįgaliųjų dienai bei Europos turizmo dienai paminėti. Apdovanojimu siekiama paskatinti miestus, kuriuose gyvena ne mažiau kaip 50 000 gyventojų, dalytis patirtimi ir geriau prisitaikyti prie visų gyventojų poreikių.

Apdovanojimu pripažįstama, kad Geteborgas puikiai dirbo siekdamas kuo labiau pritaikyti miestą neįgaliesiems ir pagyvenusiems žmonėms. Miestas visiems! – tai Geteborgo šūkis. „Laimėjęs geriausio visiems gyventojams pritaikyto miesto apdovanojimą Geteborgas įrodė, kad tai ne vien šūkis, – teigė už teisingumą atsakinga ES Komisijos narė ir pirmininko pavaduotoja Viviane Reding. – Kasdieniame gyvenime neįgaliesiems vis dar kyla per daug kliūčių, tačiau tokie miestai kaip Geteborgas imasi iniciatyvos, kad visų žmonių gyvenimas būtų patogesnis. Sveikiname Geteborgą!“

Geteborgo pasiryžimas neįgaliesiems ir pagyvenusiems pritaikyti transportą, būstą, darbo vietas ir pagerinti užimtumo galimybes yra geras pavyzdys, kuriuo ateityje turėtų sekti kiti Europos miestai. Neįgaliesiems pirmiems pasiūlomas atitinkamai pritaikytas būstas. Kalbant apie užimtumą, kasmet sukuriama maždaug 300 darbo vietų, kurias užimantiems asmenims užtikrinamos asmeninės pagalbinės priemonės. Be to, miestas nuolat stengiasi gerinti viešąją infrastruktūrą, imasi konkrečių veiksmų, kad atrakcionų parkai, vaikų žaidimų aikštelės ir vietos universitetas būtų geriau pritaikyti visiems gyventojams.

Geriausiai visiems gyventojams pritaikyto miesto konkurse antrąją vietą laimėjo Grenoblis (Prancūzija), trečiąją – Poznanė (Lenkija). Abu šie miestai padarė didelę pažangą siekdami geriau visiems gyventojams pritaikyti transportą, švietimą, apgyvendinimą, parduotuves, kultūros ir sporto objektus bei turizmą ir pagerinti užimtumo galimybes.

Europos Komisija taip pat skyrė specialius raštus miestams, kurie pirmauja pastatų, transporto, informacinių ir ryšių technologijų, viešųjų įrenginių bei paslaugų pritaikymo visiems gyventojams srityje. Šiemet specialūs raštai skiriami: • Belfastui (Jungtinė Karalystė) už pastatus ir viešąsias erdves, • Dresdenui (Vokietija) už informacines ir ryšių technologijas, • Burgosui (Ispanija) už viešąsias paslaugas ir įrenginius, • Malagai (Ispanijai) už transportą ir susijusią infrastruktūrą. Ankstesniais metais geriausio visiems gyventojams pritaikyto miesto apdovanojimas skirtas Avilai (Ispanija), Zalcburgui (Austrija) ir Berlynui (Vokietija).

Pagrindiniai faktai

Geriausiai visiems gyventojams pritaikyto miesto apdovanojimas pirmą kartą skirtas 2010 m., siekiant didinti sąmoningumą negalios klausimais ir skatinti pritaikymo visiems gyventojams iniciatyvas. Projektas vykdomas daugiau kaip 50 000 gyventojų turinčiuose Europos miestuose. Šiuo apdovanojimu siekiama užtikrinti, kad neįgalieji galėtų vienodomis sąlygomis dalyvauti miesto gyvenime. Iniciatyva siekiama paskatinti, kad miestai įkvėptų vieni kitus diegti naujoves ir dalytis gerąja patirtimi.

Pirmame atrankos etape, vykusiame nacionaliniu mastu, 102 miestai iš 23 valstybių narių pateikė paraiškas ir įvykdė dalyvavimo konkurse reikalavimus. Valstybių narių nacionalinės atrankos komisijos buvo sudarytos iš neįgaliųjų ir viešojo administravimo įstaigų ekspertų. Atrankos komisijos galėjo atrinkti ne daugiau kaip tris miestus, kurie dalyvavo tolesniame Europos lygmens atrankos etape. Europos atrankos komisijai buvo pateiktos 33 miestų, kurie varžėsi dėl 2014 m. geriausio visiems gyventojams pritaikyto miesto apdovanojimo, kandidatūros.

Europos atrankos komisiją sudarė miestų pritaikymo gyventojams ekspertai, Europos neįgaliųjų forumo bei Europos pagyvenusių žmonių tinklo atstovai, kurie įvertinto tuos 33 miestus ir išrinko nugalėtoją, antrosios bei trečiosios vietos laimėtojus ir miestus, kuriems skirti specialūs raštai.

LZNS - post author

Mums labai svarbu pasiūlyti neįgaliesiems daugiau galimybių, kad jie galėtų pasinaudoti visomis savo teisėmis ir visapusiškai dalyvautų visuomenės gyvenime.

Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus viešinamas